2773 728 0917
ويژگي هاي يک آشپزخانه ارگونوميک


بازدید : 164 نفر

هترين تعريفي که مي توان از يک آشپزخانه ارگونوميک (ergonomic) داشت اين است که بگوييم آشپزخانه ارگونوميک داراي محيطي است که با افراد سازگار شود نه اينکه اشخاص با محيط هماهنگ شوند.  

بررسي ويژگي هاي يک آشپزخانه ارگونوميک: 

ارتفاع و پهناي ميز کار: 

ارتفاع و پهناي ميز کار

کار با ميز کاري که خيلي کوتاه يا خيلي بلند است، فرد را مجبور مي کند تا در موقعيت نامناسبي براي استفاده از ميز کار آشپزخانه قرار بگيرند که اين کار، در طولاني مدت اثرات بدي روي سلامت فيزيکي شخص مي گذارد. 
با توجه به اينکه ميانگين قد انسان ها متفاوت است، پيشنهاد مي شود که ارتفاع صفحه روي کار را با توجه به نياز کاربر در نظر بگيريم. اين عمل استفاده کاربران را ازميز کار آشپزخانه راحت تر مي کند. 
Valcucine که يک برند طراحي آشپزخانه است، ارتفاعات مختلفي براي صفحه روي کار با توجه به قد اشخاص پيشنهاد مي کند. اين مهم است که درابتدا ارتفاع ميز کار را چگونه انتخاب کنيم زيرا اين ارتفاع محل قرارگيري پريزهاي برق، کابينت هاي ديواري و حفره ي خروجي لوله هود را تعيين مي کند. 
اندازه پهناي ميز کار تا به حال 60 سانتي متر در نظر گرفته مي شد اما اين اندازه درحال افزايش و ارگونوميک تر شدن است. پهناي 65، 80، 90 سانتي متري را مي توان براي ميز کار درنظر گرفت. با افزايش پهناي ميز کار پاييني، بايد پهناي کابينت ديواري کاهش پيدا کند تا در موقعيت ارگونوميک تري قرار بگيرند. 

 آشپزخانه ارگونوميک

همانطور که در تصوير بالايي مشاهده مي کنيد، موقعيت A اندازه سنتي در نظر گرفته شده براي پهناي ميز کار  است که اين پهنا 60 سانتي متر است. براي اين پهنا مناسب ترين فاصله اي که با کابينت بالايي پيشنهاد مي شود 54 سانتي متر است که اين اندازه براي ديد مناسب بر تمام ميز کار لازم است. اگرچه کابينت ديواري فضايي بسته در پايين ايجاد کرده که امکان ديد مناسب بر روي تمام ميز کار را مي گيرد و مقداري از فضاي ميز کار از ديد خارج است. 

در موقعيت B فضاي ميز کار به 65 سانتي متر افزايش پيدا کرده است. مي توانيد پهناي کابينت بالايي را کمتر درنظر بگيريد تا امکان دسترسي و ديد بهتري داشته باشيد. اين قابليت به شما آزادي بيشتري براي کار روي ميز کار آشپزخانه مي دهد. و فاصله بين دو کابينت بالا و پايين هم در اينجا 48 سانتي متر پيشنهاد مي شود. 

در موقعيت C، پهناي 80 سانتي متري پيشنهاد مي شود که 60 سانتي متر آن بايد براي پهناي کابينت پاييني در نظر گرفته شود. اين موقعيت، ديد بسيار بهتري روي ميز کار  به شما مي دهد. فاصله کابينت پاييني با بالايي هم 42 سانتي متر در نظر گرفته مي شود. تمام سطح ميز کار و محتواي کابينت بالايي، حتي در شلف هاي بالايي قابل مشاهده و دسترسي است. عموما قسمت عقب کابينت هاي بالايي در آشپزخانه هاي قديمي، به راحتي قابل دسترس نيستند. اما با طراحي مناسب مي توان به راحتي اين فضا را هم کاربردي کرد. 

بررسي مزاياي پهناي بيشتر براي ميز کار آشپزخانه 

بررسي مزاياي پهناي بيشتر براي ميز کار آشپزخانه

در موقعيت A که پهناي ميز کار مانند طراحي هاي قديمي 60 سانتي متر در نظر گرفته شده است حتي اگر فاصله کابينت بالايي و پاييني را بيشتر در نظر بگيريد باز هم احساس بسته بودن فضا و نداشتن ديد مناسب بر سطح ميز کار هنگام آماده کردن غذا ايجاد مي شود. 

در موقعيت B که پهناي 80 سانتي متري براي ميز کار در نظر گرفته شده است امکان کار کردن روي يک سطح بزرگتر را فراهم مي کند و فاصله مناسبي با کابينت بالايي و سطح هاي تيز آن خواهيد داشت و ديگر آن احساس بسته بودن فضا به شما داده نمي شود و امکان حرکت راحت و آزاد  در آشپزخانه را به شما مي دهد و روي تمام سطح ميز کار تسلط داريد و مي توانيد از تمام سطح ميز کار استفاده کنيد. 

در موقعيت C کابينت ديواري را مي بينيم که طبق طراحي هاي قديمي در ارتفاع بالايي نصب شده است و شما را از امکان ديدن تمام اشيا و محتواي داخل کابينت محروم مي کند. در اين طراحي چون کابينت آشپزخانه در ارتفاع بالايي نصب شده است، امکان استفاده از آن را سخت تر مي کند مخصوصا براي افرادي که قد کوتاهي دارند.
 
در موقعيت D که پهناي ميز کار 80 سانتي متر در نظر گرفته شده است مي توانيد در فاصله دورتري از کابينت ديواري بايستيد که در اين صورت امکان مشاهده بهتر محتواي داخل کابينت و دسترسي به محتواي آن را خواهيد داشت و استفاده از آن بسيار آسان تر و ارگونوميک تر است. 

مزاياي پهناي بيشتر براي ميز کار آشپزخانه

در موقعيت E که درب هاي کابينت به روش سنتي باز مي شوند خيلي دست پا گير است و فضاي بسته اي در اطراف شما براي کار در آشپزخانه ايجاد مي کند. در بيشتر مواقع هم درب کابينت باز مي ماند که هر لحظه امکان برخورد سرتان با درب کابينت وجود دارد.

در موقعيت F  دربي که از بالا باز مي شود مي تواند هميشه باز باشد و شما مي توانيد به راحتي در آشپزخانه حرکت کنيد بدون نگران شدن از اينکه سرتان به جايي اصابت کند. 
همانطور که در تصوير مشاهده مي کنيد، در موقعيت G که آبچکان طبق طراحي هاي سنتي در قسمت بالا قرار گرفته است به سختي قابل استفاده است و دردسرهاي زيادي را با خودش دارد. همانطور که در تصوير مي بينيد قرار دادن ظروف در آبچکان به راحتي انجام نمي شود و زحمت زيادي را با خودش دارد و باعث مي شود که آب باقي مانده روي ظرف، روي شما بريزد. تميز کردن خود آبچکان هم کار آساني نيست. 

در موقعيت H با پهناي ميز کار 80 سانتي متري، آبچکان به راحتي قابل دسترس و در قسمت پشتي سينک قرار داده شده است. به راحتي مي توانيد ظروف را در اين محل قرار دهيد بدون اينکه نگران چکيدن قطرات آب روي خود باشيد. 

مثلث کار در آشپزخانه: 

مثلث کار در آشپزخانه

کارکردن در آشپزخانه بدون وجود اکسسوري ها و لوازم الگترونيکي مي تواند خيلي خسته کننده باشد. سازماندهي درست فضا، مي تواند موانع و حرکات اضافي و غير ضروري را کاهش دهد. مرتب سازي نواحي مختلف با توجه به فواصل و سازماندهي مسيرهاي آشپزخانه، نقطه شروع براي کار لذت بخش در آشپزخانه است. يک قانون ساده اتصال يخچال، سينک ظرفشويي و محل آشپزي (اجاق گاز) است که اين سه مورد يک مثلث کوچکي را تشکيل مي دهند که اين مثلث به نام مثلث کار در آشپزخانه يا مثلث طلايي آشپزخانه شناخته مي شود. مجموع اين سه نقطه نبايد از 650 سانتي متر تجاوز کند. در طراحي يک آشپزخانه ايده آل، اين سه نقطه بايد توسط ميز کار از هم جدا شوند. 

حداقل فاصله : 

حداقل فاصله

A – در اين شکل فاصله بين ميز آشپزخانه و ديوار 120 سانتي متر است که اين فاصله حداقل فاصله اي است که مي توان در اينجا در نظر گرفت و امکان رد شدن يک نفر را از پشت شخصي که روي صندلي نشسته در جهتي که در تصوير مشخص شده بدهد. 

B- در آشپزخانه ارگونوميک، براي اينکه يک شخص امکان کار کردن در آشپزخانه و يا باز کردن درب، پشت سر شخصي که روي صندلي نشسته است داشته باشد، حداقل فاصله اي که بين لبه ميز و کابينت که پشت آن مي توان در نظر گرفت 135 سانتي متر است. البته اگر پهناي کابينت پشتي 80 سانتي متر باشد اين فاصله بايد 15 سانتي متر بيشتر شود. 

C- براي تعيين فاصله بين ميز کار و اجزاي ديگر که در جلوي آن قرار گرفته اند، لازم است فاصله اي را که براي رد شدن افراد بين وسايل و کابينت هاي آشپزخانه حتي با کابينت ها و کشوهاي باز لازم است در نظر داشته باشيد. 

D- فاصله خالي در حد يک متر بايد در قسمت جلويي ماشين ظرفشويي براي پر و خالي کردن آن در نظر گرفته شود تا امکان رد شدن يک شخص ديگر هم وجود داشته باشد. اگر در قسمت ديگر ديوار وجود دارد اين فاصله مي تواند 70 سانتي متر باشد. 

حداقل فاصله

کابينت هاي قديمي طوري طراحي مي شدند که شما را مجبور مي کرد براي بردشتن وسيله در وضعيت نامناسبي قرار بگيريد و اين مشکل هم وجود داشت که به کابينت هاي پاييني ديد مناسبي نداشته باشيد. اما در يک آشپزخانه ارگونوميک از کشوهاي عريض که به طور کامل بيرون کشيده مي شوند استفاده مي شود و کل محتواي کابينت هاي پاييني در يک نگاه قابل مشاهده و استفاده است و دسترسي به آن بسيار آسان است.